Het Verhaal van de Vrijmetselarij.

VRIJMETSELARIJ INSPIREERT!

Het verlangen jezelf beter te kennen, is zo oud als de mens zelf. Niet alleen wat betreft het waarom van het bestaan, maar ook zeer zeker wat betreft de zin van het leven. Tal van gedachten en visies op het leven zijn gebundeld tot de meest uiteenlopende zingevingsmethoden. Vrijmetselarij is er daar een van. Al ruim 300 jaar.

De vrijmetselarij als actuele zingevingsmethode kent een simpele basisgedachte, die als opdracht geldt voor iedereen die haar wil beoefenen: ‘Ken Uzelve’. Wie zichzelf kent kan meer uit het leven halen. Door jezelf te kennen wordt je als mens méér Mens, autonoom en vrijdenkend. Op die manier krijg je nadrukkelijker een rol van betekenis in het creëren van een betere wereld én kan je succesvoller de uitdagingen aangaan die de wereld biedt.

Zelfkennis staat centraal in de vrijmetselarij. Het persoonlijke levensverhaal speelt een belangrijke rol. Door erover na te denken, erover te schrijven en erover te spreken krijg je een duidelijker beeld van wie je bent, wat je gevormd heeft en welke stappen je nog gaat maken.

Om jezelf te (leren) kennen, biedt de vrijmetselarij drie unieke handvatten: rituelen, broederschap en de wekelijkse bijeenkomsten.

Rituelen en symbolen

Vrijmetselarij kent door traditie gevormde rituelen, waarin het onderkennen, kennen en gebruik van symbolen centraal staat. Vrijmetselaren zien zichzelf als een ruwe steen die bewerkt moet worden zodat een kubieke steen tevoorschijn komt die past in het groter geheel, te weten de immer veranderende wereld om hen heen. Iedere vrijmetselaar is vrij in het gebruik en de interpretatie van de symbolen. Vrijmetselarij is geen vaste leer met dogma’s; iedere beoefenaar blijft vrij in denken en doen. Vrijmetselarij is geen geloof, daarvan is geen sprake. Vrijmetselarij vertelt niet wat je moet denken. Vrijmetselarij leert je hoe je anders kunt kijken, denken, doen, voelen, zien en horen.

Broederschap

Vrijmetselarij is een broederschap. Mensen die de vrijmetselarij kiezen en beoefenen als zingevingsmethode noemen elkaar broeders. Dat begint bij de gedeelde ervaring van de rituelen. Het betreft een heel gevarieerd gezelschap mensen van alle leeftijden met een grote diversiteit aan opleidingen, culturele achtergronden en maatschappelijke posities. In de individuele zoektocht zichzelf beter te leren kennen, bieden ze elkaar andere perspectieven, nodig om te spiegelen en te leren. Wat hen daarbij bindt is de wil om méér mens te worden, beter te worden dan tevoren. Respect voor elkaar, ook al betreft het andere ideeën, visies en/of opvattingen, staat daarbij onbetwistbaar voorop.

Wekelijkse bijeenkomsten

Vrijmetselaarsloges komen meestal wekelijks bij elkaar. De leden slaan dit niet graag over, alhoewel het geen plicht is. Ze gaan in gesprek aan de hand van een door een inleider aangedragen onderwerp. Dat kan gaan over wetenschap, filosofie of een actueel maatschappelijk vraagstuk. Of over de spreker zelf. Het persoonlijke speelt altijd een rol. Compareren wordt dit genoemd en betekent het naast elkaar leggen van inzichten, opvattingen en ervaringen. Wat zegt de een, wat zegt de ander. Dit is extra waardevol in een tijd van vergaande polarisatie en uitgesproken meningen en groeiend populisme.

Maar compareren staat niet gelijk aan discussiëren. Respect hebben voor elkaars gevoelens en opvattingen is in deze absoluut elementair. Verschillen zijn altijd overbrugbaar, door naar elkaar te luisteren, van elkaar te leren en als broeders met elkaar om te gaan. De verbinding zoeken en vermijden wat mensen scheidt, is daarbij de gouden regel. Samen ruimte creëren voor dialoog en verbinding. Samen inspiratie, energie en enthousiasme genereren.

De Orde van Vrijmetselaren

Tenslotte nog een paar woorden over de organisatie. Nederland telt iets meer dan 150 autonome vrijmetselaarsloges voor mannen, vaak met een eigen logegebouw. Deze loges zijn verenigd in de ‘Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden’ *.
De Regio Den Haag telt 15 loges: 13 in Den Haag, 1 in Zoetermeer en 1 in Delft.
* Daarnaast bestaan nog de ordes/loges specifiek voor vrouwen, voor gemengde vrijmetselarij en de Orde der Weefsters.

Meer weten? Kom langs op een open dag of avond, velen gingen je voor. Dan kan je alles zien, iedereen ontmoeten en elke vraag stellen. Op vrijmetselarij.nl/Open-dagen-avonden vind je een lijst met open avonden. Zie ook Facebook en de website van de Regio Groot Den Haag. Vlak voor de zomer is die lijst meestal leeg. Pas in september begint hij zich weer te vullen.
Tip: Het hele jaar door bent u ook welkom in het Vrijmetselarij Museum, Javastraat 2b in Den Haag!

Meer lezen over vrijmetselarij? Ga naar vrijmetselarij.nl en vrijmetselarijdenhaag.nl. Van daaruit vindt je ook je weg naar de loges, de avond in de week waarop zij samenkomen, de locatie en hun website met contactgegevens.

Wil je een persoonlijk gesprek? Ga naar de website van een loge die je passend lijkt en volg de aanwijzingen of ga naar vrijmetselarij.nl/Contact en vul het formulier in, inclusief de avond die passend voor je zou zijn. Een loge uit je buurt zal contact met je opnemen.

 

De vrijmetselarij biedt zoekende mensen in een vertrouwde omgeving een zingevingsmethode die met behulp van rituelen en symbolen leidt tot zelfontplooiing, broederschap en daardoor een betere samenleving.